sâmbătă, 11 iunie 2016

Sezatoarea mamelor 11.06.2016 - "Atelier pirogravura" pentru mamici, "Desen Ud pe Ud" pentru pitici

"Sezatoarea mamelor" din aceasta luna a avut o tema dedicata mamelor si alta destinata piticilor.

Ne-am dat intalnire in " Gradina Ralucai "  - un loc cat se poate de generos, numai bun pentru a imbina activitatile creative pentru mamici si copilasi. 


Tehnica propusa de Raluca pentru cei mici a fost "Desenul Ud pe Ud".

Tehnica “ud pe ud” sau "wet in wet", nu este o pictura elaborata, ci mai curand presupune un joc de culori. Pictura ud pe ud permite copilului sa descopere nuantele unei culori, felul in care acestea se „joaca” pe hartie si sa se lase vrajit de imbinarea lor. Conteaza mai putin forma, ci in primul rand culoarea, pentru ca ea este perceputa mai puternic in primii ani de viata si este „traita” mult mai intens de catre copii.

Materiale folosite:
-    hartie de desen mai groasa
-    un vas cu apa (o cadita)
-    un suport pentru hartia uda (un blat de lemn, o masuta, etc.)
-    acuarele preparate cu apa
-    o pensula mai groasa
-    borcanele cu apa pentru spalat pensula
-    carpa pentru sters pensula
-    un burete pentru sters surplusul de apa

Pasi de realizare:
1. Hartia se uda prin scufundare (fiecare foaie individual) in vasul cu apa si se intinde cu atentie pe suport, incercand pe cat se poate sa evitam umflaturile (bulele de aer) si rearanjarea ulterioara (dupa ce se intinde foaia pe suport se netezeste usor cu buretele umed)

 2. Puteti incepe sa pictati. Copiii se joaca pe hartie cu picaturile de acuarela, iar voi mamici admirati impreuna cu cei mici ce se intampla cand se intalnesc acestea. Esential este sa foloseasca pensula liber si sa observe singur ce se intampla. Foaia uda va permite diluarea culorilor sau imbinarea acestora, va crea forme neasteptate si va face pictatul o experienta extrem de interesanta atat pentru copil, cat si pentru tine ca parinte.Dupa atata joaca foamea a venit :)


Si desigur daca intalnirea de astazi a presupus tot ceea ce inseamna "ud pe ud"...copiii au exploatat la maxim tot ceea ce presupune Balaceala :)
Distractia a continuat... In timp ce copilasii faceau cunostinta cu apa, mamicile au facut cunostinta cu arta decorarii lemnului prin "Tehnica Pirogravurii"
Despre stiloul de pirogravura si alte detalii am povestit aici, atunci cand am organizat Atelierul de pirogravura pentru pitici. 

Pentru inceput am ales forma suportului din lemn, si desenul ce urma a fi pirogravat. Am transferat modelul pe lemn.

Pana aici a fost usor :) 

Ceea ce a urmat a necesitat rabdare, migala, timp, si atentie :)


Cel mai mult mi-a placut acest moment spre final, atunci cand mamele demonstreaza ca se poate :) Da, se poate sa fii si cu copilul intr-o mana si cu obiectul incins in cealalta mana!
Da, se poate sa fii cu ochii pe copil si cu cealalta sa manuiesti focul fara sa vezi in ce directie o ia!
Si da, se poate sa lucrezi cu obiectul incins pe balustrada terasei in timp ce privirea iti este dispersata si spre ceea ce pirogravezi si spre copilul care se balaceste cu atata bucurie si pofta de viata in cadita din mijlocul gradinii!Bravo mamici, bravo pitici! Ne-ati facut ziua mai frumoasa! Rezultatul arata minunat! Iar drept recompensa mamicile au primit un semn de carte pirogravat. Atunci cand le cititi copilasilor povestea de noapte buna sa va aminteasca de aceasta zi excelenta!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu