marți, 19 iulie 2016

Saptamana clovnilor haiosi - clubul de vacanta

Ce nu stiati despre clovni

Originea cuvântul englezesc „clown” (clovn) este incerta, dar se presupunea ca a venit de la scandinavul „bulgăre”, ceea ce înseamnă un om aspru sau mitocan, un bădăran.

De-a lungul Evului Mediu, regii şi nobilii au avut clovnii lor: Nebuni şi Jesters ai Curţii, personaje care au fost privilegiate, atâta timp cât ceea ce spuneau ei era amuzant pentru stapanii lor. Acestia au fost de multe ori muzicieni talentaţi, mimi, dansatori calificaţi şi acrobaţi, plini de spirit şi impertinenţă. 
Nebunul cu sceptru care isi bate joc, este numit Marotte si are un băţ cu un cap sculptat, infipt in el, şi ciucuri. L-a folosit de multe ori pentru a-si proteja stăpânul.
Nebunul istoriei timpurii a purtat o palarie cu urechi de măgar şi, de multe ori, o coada la costum. S-a prezentat ca un asin si a fost obiect de ridiculizare pentru a nu fi luat în serios.  Palaria si coada au evoluat într-un capison in 3 colturi cu clopoţei la capete. Capisonul şi sceptrul cu ciucuri au devenit simboluri ale acestor Jesters.

Pe scena, vechii clovni englezi au fost cei care provocau râsul. Ei nu au avut un rol real în drame, dar faceau glume şi trucuri si, uneori, se adresau publicului încântat. Shakespeare l-a ridicat pe clovn, oferindu-i replici din piesa, de multe ori el, pentru a reduce tensiunea din tragediile lui. Groparii din Hamlet sunt clovni, de exemplu. Othello avea clovnul lui. Launcelot Gobbo a fost clovnul celebru al lui Shylock.

În Franţa, Pierrot, cu costumul lui specific şi fata pudrata a fost un clovn fericit, cu inima usoara si, de asemenea, un dansator foarte bun.  Personajul lui Pierrot s-a schimbat în timp şi acum este o figura romantica, trista, de multe ori cu o lacrima pictat pe obrazul alb. În contrapartidă, clovnul de sex feminin se numeşte Pierette.

Deşi numele Harlequin este francez, se crede că personajul Arlecchino are originea în Italia, in „Alichino” din Infernul lui Dante. Distingandu-se prin masca lui neagră, capul ras, şi acrobaţie de expert, acesta a fost un personaj preferat în Commedia dell’arte. Ca personaj a evoluat in istorie, si Harlequin  a devenit un erou romantic, popular în pantomima.

Italia ni l-a dat pe Pantalone, iniţial Pantaleone, cel cu figura grava şi pantaloni largi. Tot din Italia, de asemenea, a venit si clovnul, ca personaj tragic, râzând în timp ce inima e franta de tristete.  Opera populară Leoncavallo, „I Pagliacci”, este cel mai bun exemplu în acest sens. Filmul mut din 1928 „Razi Clown, razi”, s-a bazat pe această operă.

Germania ne-a dat  clovnul cu fata pictata, fata cea nepersonala. Costumul german al personajului pe nume Pickelherring a evoluat în ceea ce noi recunoastem acum ca si costumul de clovn tipic, cu pantofi si guler supradimensionate.

Ceea ce putini stiu este faptul ca acesti clovni au aparut inca din Grecia Antica. Pe atunci interpretau roluri secundare in farse si momente de mima, imitand personaje cunoscute.

Italienii sunt cei care l-au inventat pe Arlecchino in a doua jumatate a secolului al XVI-lea, clovnul jucand rolul valetului comic, apoi al trisorului acrobatic. El purta o masca neagra si un costum viu colorat. Nu ii lipsea niciodata bata cu care isi lovea in gluma spectatorii.

Moda nasului mare si rosu a aparut o data cu clovnul Auguste in anii 1860 in Anglia. Tot el este cel care a aparut purtand haine, pantofi si palarii foarte mari spre amuzamentul privitorilor.

Clovnul joaca in general rolul celui care intra mereu in bucluc sau ii incurca pe cei din jur, starnind rasul puternic al spectatorilor. El este cel fara de care un spectacol de circ nu are farmec.
Ciudat este ca, desi sunt costumati foarte colorat si prezinte momente comice, majoritatea copiilor se sperie de clovni...

Am mesterit Clovni haiosi din farfurii de plastic. Sablonul pentru fata clovnului o gasiti aici
Haiosul Clovn - poveste in rime de Aurora Luchian

Un clovn vesel şi haios,
Colorat de sus în jos,
În nuanţe calde, vii,
Cercetă către copii,
Să vadă de-i admirat,
Aiurit, împiedicat!
Copiii strigau la el:
-Mergi atent şi uşurel!
-Hei, te-ai încheiat greşit!
-De ce umbli peticit?
-Vezi că ţi s-a spart balonul!
El, cu aţa, ca bufonul,
Alerga însă-n zadar,
Să îl ofere în dar.
Ruşinat, fuge pe scenă,
Dup-o clipă de dilemă,
Ca un mare cavaler,
Cu o mină de mister,
Scoate voios de la spate,
Margarete parfumate,
Şi sfios, spre domnişoare,
Le întinde câte-o floare.
Dar deodată, rostogol,
Căzu neatent în gol!
Copiii unii râdeau,
Alţii miloşi îl căinau,
Că nu e atent, săracul,
O să-şi spargă sigur, capul!
Sar copiii să îl salte,
El se răsuci pe spate,
Şi stă drept, tot zâmbitor,
Mulţumind copiilor.
Face plecăciuni mărunte,
Peruca-i veni pe frunte,
O ridică. E sucită,
Parcă şi mai ciufulită.
Se retrage părând trist,
Unde-i haiosul artist?!
Puştii îl strigă să vină,
Dar intră o balerină.Am confectionat pungi personalizate folosind fasii quilling, forme geometrice din hartie colorata, hartie pentru briose, nasturi din foaie gumata.

A urmat o zi in care ne-am distrat cu Clovnii dansatori 
Astazi ne-am jucat impreuna "Creaza clovnul" - astfel a luat nastere Clovnul Hopamitica realizat prin desen. Fiecare copil a desenat o parte din clovn. Celilalti doi, Kiki si Tomi au aparut prin aplicatie si desen.
Cel de-al patrulea clovn, Max, s-a distrat cu piticii jucand Baba Oarba. Copiii legati la ochi desenau parti din fata clovnului.


Momente din timpul jocului

Momente din joc

Distractia a continuat cu inventarea Clovnilor din role de hartie, ca tot spuneam acu ceva timp ce cursa sportiva am la strans role de peste tot, pentru ca niciodata nu se stie cand ai nevoie de ele ;)Si daca tot suntem in saptamana dedicata Claunilor, si Atelierul de dezvoltare creativa a avut aceeasi tema. Am ales sa facem un Suport de creioane, personalizat, folosind urmatoarele materiale:

  • Pahar de hartie
  • Carton colorat cu model imprimat
  • Foaie gumata simpla si cu sclipici
  • Abtibilduri din foaie gumata cu sclipici
  • Nasturi din foaie gumata 
Si iata pantalonii cu bretele atasati de papucii uriasi ai Claunului :)
In ziua de vineri e loc pentru distractie, asa ca pentru inceput de weekend :) Le-am promis copiilor magie, si iata cu ce a inceput ...
Joc "clovnul personalizat" - cei mici sunt așezați în șir indian și desenează pe spatele colegului din față, părțile componente ale chipului unui clovn.


Si am continuat cu un moment de magie care de fapt nu era altceva decat...

Experiment științific - balonul "acidulat"
Materiale necesare :
- sticla
- baloane
- bicarbonat de sodiu
- oțet
Pasul 1 : se toarnă 1-2 linguri bicarbonat de sodiu în balon
Pasul 2 : în sticlă turnam 1/2 pahar cu oțet
Pasul 3 : se atașează balonul la sticlă
Pasul 4 : ridicăm repede balonul astfel încât bicarbonatul de sodiu sa cadă în sticlă.
Spunem tare, tare "HOCUS POCUS" și urmărim cu atenție cum se umflă balonul, dar mai ales chipul fiecărui prichindel
Prima reacție a celor mici este de curiozitate, urmată de uimire, hohote prelungire de râs și nelipsitele întrebări : "dar, cum așa?", "cine a suflat in balonaş?" .


Clovnul Balolino va saluta ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu